GOLUBOVI U OCTU (Glavno jelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

4 amburška goluba (spremna za pripremu)
majčina dušica
maslinovo ulje

Za umak:
3 vlasca
1 dl vrhnja za kuhanje
jabučni ocat
suho bijelo vino
60 g maslaca

Upute za pripremanje:

1 Golubovima odstranite glavu, noge i iznutricu. Operite ih i osušite, prerežite duž prsne kosti, otvorite i pritisnite kako biste dobili što ravniji "odrezak". U zdjelu ulijte desetak žlica maslinovog ulja, dodajte vezicu usitnjene majčine dušice i malo svježe mljevenog papra. Golubove uronite u marinadu i držite ih na hladnom mjestu sat vremena, povremeno ih okrećući.
2 Da biste napravili umak, učinite sljedeće: očistite vlasac, fino ga usitnite i popirjajte na 20 g maslaca. Pirjani vlasac prelijte čašom vina i pirjajte na laganoj vatri, neprekidno miješajući, sve dok ne ishlapi otprilike pola tekućine.
3 U međuvremenu složite golubove na rešetku povrh žara i pecite ih 7-8 minuta sa svake strane, često ih premazujući marinadom. Umak dovršite čašom octa i pustite da se poveže na tihoj vatri. Kada ishlapi otprilike 2/3 tekućine, umak će biti gotov.
4 Umaku primiješajte komadiće preostalog maslaca, promiješajte, dodajte vrhnje, sol i papar. Golubove poslužite tople, začinjene solju i paprom, a fini mirisni umak poslužite uz njih.