RIŽOTO S ARTIČOKAMA (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

300 g riže
4 - 5 artičoke
200 g kuhane šunke
crveni luk
polovica limuna
suhi prošek
peršin
sir Ribanac
30 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Očistite artičoke, odstranite tvrde vanjske listove, narežite na listove, umočite ih u vodi s limunovim sokom. Očistite i nasjeckajte crveni luk te ga pirjajte na 3 - 4 žlice ulja. Dodajte narezanu šunku i lagano pirjajte. Pridružite ocijeđene artičoke, sol i papar, pirjajte desetak minuta pa dodajte rižu, čašicu prošeka i kutlaču tople vode. Na laganoj vatri kuhajte rižoto, dodajući po potrebi samo toplu vodu. Nakon 20 minuta ugasite vatru pa dodajte obilnu šaku ribanca i maslac te sve promiješajte. Lagano ohladite i poslužite sa sitno sjeckanim peršinom.