ŠUMSKI TRIJUMF (Glavno jelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

500 g vrganja
4 Chateaubrian goveđa odreska (1 kg)
1 režanj češnjaka
peršin
vrhnje za kuhanje
juha od povrća
suho bijelo vino
30 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Chateaubriand odresci obično trebaju težiti 400 g svaki, a debljina im treba biti 4 cm, no imajući u vidu da se u prilog stavlja dosta vrganja, gore navedena količina čini se i više nego dovoljnom. Dapače, predlažemo da ovo jelo poslužite kao samostalno, glavno jelo.

Očistite vrganje i narežite na kriškice. Otopite maslac na 3-4 žlice ulja i na takvoj mješavini zažutite Chateaubriand odreske sa svake strane. Odreske posolite i popaprite, uklonite s vatre, ocijedite i držite na toplom.
Polovicu masnoće uklonite iz tave, a ostatak zalijte s pola čaše vina. Dodajte gljive i narezani češnjak, lagano posolite i popaprite. Kuhajte na slaboj vatri dvadesetak minuta i podlijevajte, ako je potrebno, s malo juhe. Izvadite gljive i držite ih na toplom.
Umaku dodajte kutlaču vrhnja, ponovno u njega vratite Chateaubriand odreske, kako bi preuzeli okus umaka. Odreske posložite na tanjur, prelijte umakom i gljivama i pospite narezanim peršinom.