VALJUŠCI S OSLIĆEM (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

400 g krumpira
300 g oslića (fileti)
150 g brašna
mladi luk
režanj češnjaka
1 jaje
peršin
maslinovo ulje

umak:
300 g rajčica (pelati)
mladi luk
vrhnje
2 inćuna (fileti)
kadulja
ružmari

Upute za pripremanje:

Skuhani krumpir ogulite i narežite na komadiće. Narežite mladi luk i pirjajte ga na 2 – 3 žlice ulja i režnjem češnjaka, dodajte oslić, podlijte s pola čaše vina, posolite i popaprite te kuhajte 5 minuta. Stavite filete i krumpir u mikser.
Izmiksanu smjesu pomiješajte s 120 g brašna, sjeckanim peršinom, jajem, soli i paprom. Napravite grudice od tijesta, veličine mandarine, i pustite ih da odstoje pola sata. Ponovno narežite mladi luk i pirjajte ga s kaduljom i ružmarinom na 3 žlice ulja.
Dodajte inćune i rajčicu te pirjajte na tihoj vatri 5 minuta. Ugasite vatru i ulijte šalicu vrhnja, posolite i držite na toplom. Napravite od grudica štapiće i narežite ih na valjuške (njoke) od 2- 3 cm. Kuhajte valjuške u osoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, tada ih ocijedite i stavite u zdjelu, pa začinite umakom, nježno promiješajte, pokrijte i ostavite nekoliko minuta te poslužite na tanjurima ukrašenim ružmarinom.