ŠPIKANI SRNEĆI BUT NA POSTELJICI OD BRUSNICE I SVJEŽEG GROŽĐA (Glavno jelo)

Specijalitet Goranske kuhinje

Sastojci:

(za 6 osoba)
2 kg srnećeg buta
200 g dimljene slanine
500 g korijenastog povrća (mrkve, celera, peršina)
500 g luka
želatina brusnica (200 g šećera, 250 g brusnica, 1 dl vode, pola žlice želima – kuhati 3 minute)
1 dl bijela vina
1 dl octa
2 žlice masti
100 g maslaca
temeljac od divljači
500 g bijelog grožđa
sol, papar, Vegeta

Upute za pripremanje:

But špikamo slaninom i natrljamo začinima. Pečemo ga sa svih strana na zagrijanoj masti oko 15 minuta. Izvadimo but, u postojeću masnoću dodamo narezano korijenasto povrće i maslac, kratko popirjamo, zalijemo vinskim octom i temeljcem od divljači. Vratimo but u pleh, prekrijemo folijom i pečemo 1 sat na 200°C. Skinemo foliju i pustimo da se peče do zlatno žute boje. Kada je but pečen. Izvadimo ga i režemo na šnite debljine 2 cm. Svu masnoću zajedno sa korijenastim povrćem pasiramo, dodamo želatinu od brusnice i bobice bijelog grožđa, te kuhamo 2 minute. Posolimo i popaprimo. Umakom prelijemo narezani but. Kao prilog serviramo lovačke njoke ili domaće krokete.