GOVEĐI JEZIK S KAPARIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

goveđi jezik
suha slanina
kožice od svinjetine
1 teleća noga
3-4 mrkve
malo peršina
1 bijela repa
korijenje od celera i peršina
1 list lovora
1 veliki luk
3-4 Kotanyi klinčića
5-6 zrna papra
čašica ruma ili bijelog vina
2-3 šake kapara
brašno
jaje
mrvice

Upute za pripremanje:

Svježi jezik moči se 24 sata u hladnoj vodi. Svaka 3 sata polijeva se jako vrućom vodom i nanovo mijenja voda da bi se koža mogla dobro oguliti. Jezik se može kuhati i bez ove procedure i kuhan oguliti. Nabocka se sasvim lagano komadićima slanine i onda stavi kuhati u lonac s komadićima isjeckane slanine, malo kožice od svinjetine, 1 telećom nogom, malo peršina i 3-4 mrkve. Još se doda 1 bijela repa, korijenje od celera i peršina, list lovora, 1 veliki luk, 3-4 klinčića, 5-6 zrna papra, te čašica ruma ili bijelog vina. Poklopljeno kuha 3-4 sata na laganoj vatri. Kuhani jezik se oguli, razreže na lijepe kriške, koje se slože na duguljasti tanjur jedna uz drugu. Zatim se napravi lagana zaprška. Sok se protisne i podlijeva istom juhom u kojoj se jezik kuhao, te doda 2-3 šake kapara. Umak se malo prokuha i polije po jeziku. Služi se s pireom od krumpira ili graška. Izvanrednog je okusa. Kad je jezik kuhan, mogu se kriške provaljati u brašnu, tučenom jajetu, pa u mrvicama i ispržiti. Posluži se s polukiselim umakom.