JUNEĆI OBRAZI U UMAKU OD VINA I BOROVNICA S NJOKIMA OD KRUMPIRA (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

800 g junećih obraza
250 g luka
2 režnja češnjaka
100 g mrkve
100 g korijena celera
1 dcl umaka od rajčice
3 dcl crnog vina1 žličica senfa
1 žlica marmelade od šljiva
1 žlica slatke mljevene paprike
100 g borovnica
sol
papar
muškatni oraščić
cimet
bobice kleka
lovorov list
majčina dušica

njoki:
1200 g krumpira
300 g brašna
1 jaje
muškatni oraščić
sol

Upute za pripremanje:

Meso izrežiemo na ploške od 1 cm te ih popržimo okrećući na tavi s malo ulja da potamne sa svih strana.
U loncu pirjamo prethodno na sitno izmiksano povrće pa dodamo meso, promiješamo i zalijemo vinom. Miješajući pustimo da ishlapi dio vina te dodamo umak od rajčice, senf, marmeladu, papriku, malo papra, muškatnog oraščića i cimeta, 10-ak bobica kleka, 3-4 lovorova lista, i malu žličicu majčine dušice. Posolimo po želji. Kuhamo na laganoj vatri 2 sata dodajući vode ili mesnog temeljca da bude stalno pokriveno tekućinom. Na kraju dodamo 50 g borovnica i pustimo da prokuha nekoliko minuta.
Ostatkom borovnica ukrasimo jelo prije serviranja.
Njoke pripremimo tako da skuhani krumpir ogulimo i zgnječimo te umijesimo tijesto dodajući gore navedene sastojke. Napravimo prutiće debljine kažiprsta te ih režemo na komadiće duge 2 cm. Skuhamo ih u slanoj vodi. Gotovi su kad isplivaju na površinu. Serviramo uz obraze.