ODREZAK "STARI FIJAKER"S NJEMAČKIM ŠPECLIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

180 g svinjska odrezka
30 g sira Podravac
30 g prešane šunke
0,15 l tamnog umaka temeljca od šampinjona
80 g luka
30 g kiselih krastavaca
40 g suhe slanine
0,05 l vrhnja za kuhanje
sol, papar, mrvice
jaja
brašno

Sastojci za jednu porciju špecli:
1 jaje
150 g brašna
sol

Upute za pripremanje:

Svinjski odrezak rastučemo, posolimo, stavimo na meso šunku i sir, zavijemo meso u štrucu, polegnemo u brašno, zatim u razmućeno jaje, te na kraju u mrvice. Stavimo peći u fritezu ili u duboku tavu s vrelim maslacem. Za to vrijeme spremamo umak na slijedeći način; u tavi ispržimo slaninu koju smo izrezali na sitne kockice, na to dodamo luk i pustimo da se pirja da postane staklast, dodamo gljive i pirjamo još jedno kratko vrijeme, dodamo kisele krastavce izrezane na tanke rezance i sve pirjamo još 2 - 3 minute, dodamo tamni temeljac i pustimo da zavri. Na kraju dodamo vrhnje za kuhanje i pustimo umak da još jednom uzavri.
Upute za špecle: zamutiti 1 jaje s malo soli, te dodavati brašno pomalo miješajući kuhačom. Tijesto se miješa oko 15 min, a smije se po potrebi dodavati malo vode, dok se ne dobije jedna kompaktna, rastezljiva masa. Tu masu ćemo protisnuti kroz odgovarajuću prešu za špecle u kipuću slanu vodu, te kuhati dok rezanci ne isplivaju na površinu. Poberemo ih i na cjediljki prelijemo hladnom vodom. Na kraju ih na malo maslaca zamastimo u tavi i serviramo uz razna mesna jela s tamnim umacima. Isprženo meso stavimo na tanjur, priložimo špecle, te na kraju polijemo meso i špecle s umakom.
Špecle se mogu spraviti i na drugi način, priprema tijesta ostaje ista, ali umjesto da ih stišćemo možemo ih strugati s drvene daske u kipuću vodu. Kasniji postupak ostaje isti.