PIKANTNI ODRESCI (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

600 g goveđeg ili junećeg odreska od mišića
4 režnja češnjaka
peršin
2 crvena suha feferona
suho bijelo vino
maslinovo ulje

Za povrće kuhano na pari:
20-tak mladih krumpira
2 tikvice
2 mrkve
aceto balsamico
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Očistite i operite veću vezicu peršina i narežite ga na sitne komadiće, zajedno s oguljenim češnjakom i feferonima kojima ste uklonili sjemenke. Usitnjeno povrće prebacite u zdjelu, gdje ćete mu primiješati 4-5 žlica ulja i prstohvat soli. Izradite smjesu u homogeni umak, u kojeg ćete uroniti odreske i pustiti ih sat vremena na hladnom mjestu da se mariniraju, često ih okrećući.
Da biste pripremili prilog, očistite tikvice i mrkve, a krumpir operite i ogulite. Povrće složite u sito za kuhanje na pari (najprije mrkvu, pa krumpir, i na kraju tikvice). Sito stavite u posudu s hermetičkim zatvaranjem, u koju ste stavili malo vode, pustite da voda zavri i kuhajte još 20 minuta. Povrće tada izvadite iz sita, prerežite ga uzdužno i narežite na duguljaste komadiće.
Odreske složite na rešetku povrh žara (da bi meso ostalo mekano, pečenje mora trajati što je kraće moguće, 5 minuta sa svake strane). U međuvremenu marinadu izlijte u tavu, dodajte joj manju čašu bijelog vina i kuhajte dok ne ishlapi otprilike polovica tekućine. Odreske poslužite tople, prelivene umakom, uz prilog od povrća koje ste začinili s malo ulja i nekoliko kapi aceto balzamico iz Modene.
Ovo jelo priprema se od mesa koji se reže iz mišića koji se nalazi pri kraju kičme goveda. Vrlo je ukusno, i koristi se ili za pripremu odrezaka koje prije pečenja treba potući, ili za pripremu gulaša. Kao što vidite, ovu vrstu mesa možete pripremati na brzinu, a izvrsno je i ako ga pirjate nešto duže.