PITA OD BUNDEVE (Desert)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

tijesto za pitu:
300 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
200 g maslaca
1 jaje
1 žumanjak
1 žličica praška za pecivo

nadjev:
250 g bundeve
200 g smeđeg šećera
naribana korica 2 limuna
150 g grožđica

preljev za nadjev:
0,5 dl slatkog vrhnja
0,5 dl mlijeka
1 žumanjak
1 jaje
4 žlice smeđeg šećera

crumble/pokrov:
prhko tijesto,
150 g oraha i badema

Upute za pripremanje:

U prosijano brašno dodamo maslac sobne temperature narezan na kockice te šećer u prahu i prašak za pecivo. Dobro izmiješamo i dodamo jaja te umijesimo prhko tijesto. Obložimo ga prozirnom folijom i ostavimo u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme pripremamo nadjev. 


Bundevu očistimo i narežemo na manje kockice. Na vatri lagano karameliziramo smeđi šećer uz dodatak 2 dl vode. Kad voda prokuha dodamo bundevu te na laganoj vatri pirjamo dok ne omekša uz povremeno miješanje.


U prohlađenu smjesu dodamo limunovu koricu i grožđice. Razvaljamo 2/3 tijesta u kalupu za pite, dodamo nadjev te prelijemo preljevom od prethodno izmiksanih sastojaka. 1/3 tijesta zajedno s mljevenim orasima i bademima smrvimo i napravimo crumble koji posipamo po piti. Pečemo 30 minuta na 170 °C.


Ovim je receptom restoran osvojio zlatnu medalju na Interslastu 2017. u Tuhelju.