PUNJENI HLJEPČIĆI S PESTOM OD DIVLJEG ČEŠNJAKA (Međujelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
450 g bijelog glatkog brašna
15 g svježeg kvasca
1/4 l vode
1 čajna žlica šećera
1 jušna žlica maslinovog ulja
1 čajna žlica soli
300 g mozzarelle
180 g šunke
>
Pesto od listova divljeg češnjaka:
100 g listova divljeg češnjaka (srijemuša)
30 g prženih pinjola
2 češnja češnjaka
malo soli i papra
6 jušnih žlica maslinovog ulja
30 g ribanog parmezana
masni papir za lim

Upute za pripremanje:

Kvasac pomiješati s 2,5 dl vode i šećerom pa ostaviti neka raste narednih 10 minuta. Potom mu primiješati brašno, ulje i sol pa pomoću miksera s nastavkom za tijesta umijesiti glatko tijesto. Potom ga do kraja izraditi na radnoj površini posutoj brašnom. Položiti ga u prikladnu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti neka uzlazi narednih sat vremena. Mozzarellu dobro ocijediti pa narezati na tanke ploške.
Za pesto oprati listove divljeg češnjaka, osušiti ih pa im odstraniti deblje peteljke. Listove potom usitniti i zajedno s ostalim sastojcima (osim parmezana) usitniti ih pomoću kuhinjskog miksera u glatki pire. Tek na kraju primiješati parmezan.
Postupak:
Pećnicu ugrijati na 200°C. Na brašnom posutoj radnoj površini premijesiti tijesto pa ga razdijeliti u dvije polovice. Svaku izvaljati u pravokutnik velik oko 30 × 15 cm. Na tijesto položiti polovicu šunke, a povrh i polovicu mozzarelle. Čvrsto uviti u hljeb, a posebno dobro stisnuti rubove. Oba hljeba položiti na lim obložen masnim paprom i to tako da im spoj bude okrenut prema dolje. Neka uzlaze narednih 20 minuta, a potom ih ispeći u toploj pećnici tijekom narednih 35 minuta.
Pečeni kruh narezati na kriške i poslužiti s pestom od divljeg češnjaka.
Izvor: Dobar tek