Sastojci:
500-600 g cvjetače4 jaja
30 g brašna
0,5 dl mlijeka
ribani Parmezan
100 g maslaca
umak od slanih inćuna (kao prilog)
Upute za pripremanje:
Očistite cvjetaču i kuhajte je 12 minuta u lagano posoljenoj vodi. Kuhanu cvjetaču ocijedite, usitnite na komadiće pa je nakratko popirjajte na 30 g maslaca i malo soli. Podlijte polovicom potrebne količine mlijeka i pustite da se polako zgusne. Cvjetaču tada usitnite mikserom pa joj dodajte bešamel kojeg ste napravili od 40 g maslaca, brašna i preostalog mlijeka, umućena jaja i veliku šaku parmezana.Smjesu izlijte u maslacem namaštenu vatrostalnu zdjelu i kuhajte na pari pola sata na 180 °C.
Složenac poslužite topao, začinjen Umakom od slanih inćuna: desetak slanih inćuna, češanj češnjaka, jedan mladi luk, šaku crnih maslina bez koštice i grančicu bosiljka usitnite miskerom. Umak izlijte u zdjelu, dodajte mu kap octa i onoliko maslinovog ulja koliko je potrebno da smjesa postane umjereno tekuća.