RIŽOT OD ŠKOLJKI (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

za četiri osobe:
1,5 kg dagnji
300 g riže
1 dl maslinova ulja
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
peršin
250 g rajčice
sol i papar
50 g naribanca

Upute za pripremanje:

Školjke staviti na vatru i kuhati 5 minuta u vlastitom soku. Kad su otvorene, skinuti ih s vatre ostaviti ih da se malo ohlade i izvaditi meso u posebnu zdjelu.
Na zagrijanom ulju popržiti sitno sjeckani češnjak, luk i peršin. Dodati dagnje i narezanu rajčicu. Kad prokuha, dodati rižu i na laganoj vatri pirjati, dolijevajući po potrebi malo tople vode. Kad riža omekša, posoliti i popapriti, te sve pirjati još desetak minuta.
Skinuti s vatre, posipati ribancem i poslužiti uz salatu od radića.