ŠKAMPI SV. NIKOLA (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

300 g škampa
60 g riže
1 luk
2 režnja češnjaka
1 rajčica
2 šalice ribljeg temeljca
maslinovo ulje
sol
papar
svježi peršin
šalša

Upute za pripremanje:

Zagrijemo maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodamo sitno sjeckani luk i češnjak te pirjamo dok luk ne postane staklast.
Dodamo škampe i pržimo ih nekoliko minuta dok ne postanu ružičasti. Izvadimo ih iz tave i ostavimo sa strane.
U istu tavu dodamo rižu. Kratko je pirjamo dok ne postane staklasta.
Dodamo riblji temeljac, nasjeckanu rajčicu, sol, papar. Kuhamo rižoto dok riža ne upije tekućinu i postane kremasta.
Vratimo škampe u tavu i promiješamo. Dodamo šalšu, pospemo svježim peršinom i poslužimo.