LUBIN S PET OKUSA (Glavno jelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

1 kg lubina (brancina)
200 g integralne riže
2 kineske gljive
2 mlada luka
svježi đumbir
korijandar
šećer
umak od soje
Sake'
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Sat vremena prije no što započnete s pripremom ovog jela, namočite gljive u mlaku vodu.
Očistite lubina, pa ga s unutrašnje strane začinite solju i paprom i lagano namastite uljem.
Ribu položite u prikladnu košaricu u kojoj ćete je kuhati na pari, prekrijte je ocijeđenim i usitnjenim gljivama, 5-6 listića đumbira i mladim lukom narezanim na ploškice.
Začinite ribu uljem i prelijte s pola kutlače sojinog umaka, žličicom sakea i na vrh noža šećera. Košaricu ćete položiti na rub posude u kojoj se nalazi 3 prsta kipuće vode, pokriti i kuhati jelo na pari otprilike 25 minuta. Ribu poslužite uz integralnu rižu koju ste također skuhali na pari i začinili korijandrom.
U zamjenu za ovo jelo, možemo vam ponuditi ideju za pripremu pirjane pastrve (1 pastrva po osobi) koju ćete pripremiti na češnjaku, đumbiru, mladom luku i sakeu, a također će dobro doći i malo šećera. Uz ovako pripremljenu pastrvu poslužite rižukoju ste skuhali "al dente" i popirjali s uzgojnim gljivama (najbolje bi bilo da upotrijebite kineske gljive), celerom, lukom i sojinim umakom.