ŠANGAJSKI RAVIOLI (Predjelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

200 g bijelog brašna (nije uključeno brašno potrebno za posipanje radne površine)
200 g mljevene nemasne svinjetine
100 g mljevene svježe svinjske slanine
2 usitnjena mlada luka
1 komadić svježeg oguljenog đumbira
sojin umak (i za prilog)
rižino vino
5 g škroba
šećer
50 g graška (za garniranje)
4-5 listova kineskog kupusa ili salate (za kuhanje na pari)
rižin ocat (za prilog)
glutamat
sol i papar
sezamovo ulje

Upute za pripremanje:

Brašno istresite u zdjelu i izradite ga drvenom kuhačom (ili mikserom), dodajući malo po malo, pola čaše tople vode. Tijesto ostavite da počiva 5 minuta, pa ga nastavite mijesiti, dodavši 2 žlice hladne vode, sve dok ne postane elastično i homogeno. Pokrijte tijesto i pustite da počiva nekoliko sati. U međuvremenu očistite đumbir i luk, usitnite ga i primiješajte mljevenom mesu.
Smjesi dodajte škrob, žličicu sojinog umaka, žličicu vina, prstohvat šećera, glutamata, soli i papra i na kraju jelo začinite žlicom sezamovog ulja.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini u tanki list, i rubom čaše izrežite krugove promjera 8-9 cm. Na sredinu svakog kruga smjestite malo nadjeva, pa zalijepite krajeve tako da rubove tijesta spojite u sredini i dobijete jednu vrstu svežnjića. Imajte strpljenja da, dok lijepite rubove tijesta, iste lagano zarotirate dok ne dobijete dekorativne zareze i udubinu u sredini na koju ćete položiti zrno graška. Šupljikavu posudu za kuhanje na pari obložite listovima kupusa, pa na njih složite raviole.
Posudu za kuhanje na pari smjestite na wok (ili na lonac) u kojeg ste ulili otprilike litru vode. Kada voda zakuha, kuhajte raviole četvrt sata i poslužite uz sojin umak i rižin ocat.