DUŽDEVA KAPICA (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

400 g riže
200 g kuhane šunke u komadu
150 g pršuta
vlasac
2 žumanjka
juha od povrća
vrhnje za kuhanje
muškatni oraščić
peršin
ribani Parmezan
70 g maslaca

Upute za pripremanje:

Očišćeni vlasac sitno nasjeckajte. Pirjajte na 40 g rastopljenog maslaca te dodajte rižu, kutlaču juhe, sol i papar. Lagano pirjajte miješajući te dodajte kockice šunke. Kuhajte polako 10 minuta, dodajući još juhe ako je potrebno. Preselite sadržaj u zdjelu i dodajte čašu vrhnja te umiješajte 2 stučena žumanjka, šaku parmezana i malo muškatnog oraščića. Posolite i popaprite. Dobro izradite smjesu s kuhačom tako da postane ujednačena. Oprani peršin osušite i sitno nasjeckajte te dodajte smjesi koju pustite da odstoji četvrt sata. U međuvremenu premažite maslacem okruglu posudu. Presvucite posudu pršutom pa napunite do vrha smjesom začinjene riže. Stavite u pećnicu na 180 C i pecite pola sata. Izvadite kapicu iz pećnice te kratko hladite i preokrenite. Poslužite u komadu, a porcije razdijelite kod stola.