Sastojci:
300 g vrganja4 kriške domaćeg kruha
2 kriške nemasnog pršuta
200 g slezene
200 g purećih jetrica
1 luk
1 češanj češnjaka
peršin, divlja metvica, kadulja
crno vino
temeljac od povrća
maslinovo ulje
žlica soka od limuna
Upute za pripremanje:
Kako biste slezenu oslobodili od mrežaste opne, zastružite je tupim dijelom dugačkog noža. Očistite jetru, isperite pod mlazom hladne vode i fino usitnite.Očistite luk, fino ga usitnite i popirjajte na 4 ili 5 žlica ulja. Dodajte slezenu i jetru i nakratko popirjajte. Umjereno posolite i popaprite.
Podlijte s pola čaše vina i pričekajte da ishlapi. Ostavite da se kuha otprilike pola sata na laganoj vatri, podlijevajući povremeno s malo temeljca od povrća. Pirjanje dovršite i dodajte završnu količinu soli i papra. Po želji dodajte žlicu limunovog soka.
U međuvremenu očistite vrganje i narežite na kriške. Nakratko ih popirjajte na 3 ili 4 žlice ulja, češnjaku, peršinu, metvici i usitnjenom pršutu.
Svaku krišku kruha razrežite na tri ili četiri komada i premažite umakom od slezene i jetre.
Na mesni umak rasporedite vrganje i pršut. Začinite kaduljom i metvicom.