Sastojci:
varenik:5 litara mošta (prije vrenja)
košarice od suhih smokava:
200 g šećera u prahu
200 g brašna
4 bjelanjka
2 žlice vrhnja
čokoladna pjenica od maslinovog ulja:
375 g šećera
15 jaja
375 g gorke čokolade
1,5 dcl maslinovog ulja
tučena jaja s šećerom
1 l slatkog vrhnja
Upute za pripremanje:
pečene masline s varenikom u košarici od suhih smokavai čokoladna pjenica od maslinovog ulja
Zrele masline preliti s kipućim morem,te ostaviti stajati jedan sat. Izvaditi iz vode i uz nekoliko komadića sabljike koromača staviti u toplu pećnicu. Peći kratko dok nabubre i osuše.
Pečene masline preliti s toplim varenikom, te složiti u košarive od suhih smokava.
Ovo orginalno slatko jelo, preporučeno upotpuniti s čokoladnom pjenicom od maslinovog ulja, te ukrasiti kandiranim cvijećem.
Poslužiti uz fini hladni prošek.
varenik
Mošt se iskuhava tako dugo dok se ne dobije gusta tekućina.Ukupna količina treba prokuhati tako da ostane oko 1 litra. Dobivena količina ovisi o kvaliteti grožđa, odnosno o tome je li bila sušna ili kišna godina.
košarice od suhih smokava
200 g šećera u prahu pomiješati s brašnom, dodati bjelanjke i vrhnje. Izmiješati i ostaviti smjesu u hladnjaku da se odmori pola sata.
Kistom namazati na namašćeni pleh, posuti narezanim suhim smokvama i peći u zagtijanoj pećnici (na 200°C ) 5 – 8 minuta.
Smjesu od podloge odvojiti špatulom, te pomoću kalupa još vruće oblikovati u željeni oblik.
čokoladna pjenica od maslinovog ulja
375 g šećera tući na pari s 15 jaja dok se ne dobije gusta ljepljiva masa.Ostaviti da se ohladi.
Rastopiti 375 g gorke čokolade u 1,5 dcl maslinovog ulja uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatka sjajna masa. Ostaviti da se malo ohladi, te mlaku umiješati u tučena jaja s šećerom.
U dobivenu smjesu umiješati šlag od 1 l slatkog vrhnja i staviti u hladnjak da se pjenica stvrdne (najmanje 3 sata).
Ovim je receptom kuhar Željko Neven Bremec na takmičenju Zlatna maslina '04. zastupao restoran Taverna Riva.