ODRESCI OD SOJE U UMAKU OD CURRY-A I BADEMA (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

(za 6 osoba)
18 kom odrezaka od soje
50 g curry-a
60 g listića badema
35 g rižinog brašna
50 g maslaca
0,5 dl bijelog vina
5 dl mlijeka od soje
180 g divlje riže
80 g sjemenki sezama
80 g sjemenki maka
80 g sjemenki lana
sol
papar
200 g brašna
4 jaja
100 g krušnih mrvica
0,3 l temeljca od povrća
1 l biljnog ulja

Upute za pripremanje:

Sojine odreske staviti u mlijeko i namakati oko 15 minuta. U međuvremenu skuhati rižu u slanoj vodi. Pripremiti umak od curry-a tako da na ugrijanom maslacu kratko popržite rižino brašno, listiće badema i curry-a. Dobro ugrijanu smjesu podliti vinom i temeljcem od povrća te kuhati oko 10 minuta. Začiniti po želji.
Odreske ocjediti, a dio ocijeđenog mlijeka umiješati u umak do željene gustoće. Izvađene odreske panirati prvo u brašno, zatim u jaja, a onda po 6 odrezaka u svaku od 3 vrste mješavine sjemenki i krušnih mrvica. Odreske pržiti u jako ugrijanom ulju 2-3 minute. Izvaditi odreske iz ulja , staviti na upijajući papir da se riješi višak masnoće, pa poslužiti s rižom i umakom na ugrijanim tanjurima.
S ovim je receptom kuhar Tomislav Šimunić iz hotela Palace sudjelovao na II. Velesajamskom kupu kuhara 2004. godine.