Sastojci:
700 g rižemalo brašna
ribanog parmezana (po želji)
ulje za prženje
za Ragu:
patka
400 g zrele rajčice
mrkva
crveni luk
stabljika celera
crveno vino
maslinovo ulje
Upute za pripremanje:
Očistite rajčice i odstranite sjemenke. Operite patku, izvadite masnoću i spalite preostalo perje te je narežite na komade.Očistite mrkvu, crveni luk i celer, nasjeckajte ih i pirjajte na 4-5 žlica ulja.
Dodajte patku, sol i papar te je prepecite 10 minuta, ulijte pola čaše vina i pustite da ishlapi na živoj vatri. Dodajte komadiće rajčice i poklopite te kuhajte sat vremena na tihoj vatri.
Izvadite patki kosti i sitno narežite meso. Vratite pačje meso u posudu i ugustite polako, kuhajući četvrt sata.
Zakuhajte dvije i pol litre vode koju malo osolite. Stavite rižu i polako miješajte da se ne prilijepi za dno. Riža mora upiti svu vodu. Ugasite vatru kad nakon 20 minuta dobijete ljepljivu masu koja se odljepljuje od kuhače.
Procijeđenu rižu stavite u zdjelu i pustite da se ohladi. Uzmite u šaku malo riže i palcem oblikujte gnijezdo. Nastavite raditi gnijezda sve dok imate riže.
Obilno obrašnite gnijezda u zdjeli koju ste do pola ispunili bijelim brašnom.
Pržite (ne sve odjednom) na umjerenoj vatri u puno ulja. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru.
Malo osolite gnijezda, ako je potrebno. Napunite ih neštedimice s mnogo umaka od patke u koji možete, po vašem ukusu, umiješati parmezan. Gnijezda poslužite topla. Ako ste ih prijevremeno spremili, sada ih stavite u pećnicu da se ugriju.
Gnijezda možete poslužiti kao glavno jelo na večeri koja nije preformalna, a kao prilog upotrijebite mlado povrće koje ćete umočiti u umak od

Želite li originalno posluženje za domjenak (povećajte količinu namirnica sukladno broju uzvanika), stavite na lijepi tanjur gnijezda uz porculansku zdjelu prepunu zalogajčića.