Sastojci:
700 g rižemalo brašna
ribanog parmezana (po želji)
ulje za prženje
za Ragu:
patka
400 g zrele rajčice
mrkva
crveni luk
stabljika celera
crveno vino
maslinovo ulje
Upute za pripremanje:
Očistite rajčice i odstranite sjemenke. Operite patku, izvadite masnoću i spalite preostalo perje te je narežite na komade.Očistite mrkvu, crveni luk i celer, nasjeckajte ih i pirjajte na 4-5 žlica ulja.
Dodajte patku, sol i papar te je prepecite 10 minuta, ulijte pola čaše vina i pustite da ishlapi na živoj vatri. Dodajte komadiće rajčice i poklopite te kuhajte sat vremena na tihoj vatri.
Izvadite patki kosti i sitno narežite meso. Vratite pačje meso u posudu i ugustite polako, kuhajući četvrt sata.
Zakuhajte dvije i pol litre vode koju malo osolite. Stavite rižu i polako miješajte da se ne prilijepi za dno. Riža mora upiti svu vodu. Ugasite vatru kad nakon 20 minuta dobijete ljepljivu masu koja se odljepljuje od kuhače.
Procijeđenu rižu stavite u zdjelu i pustite da se ohladi. Uzmite u šaku malo riže i palcem oblikujte gnijezdo. Nastavite raditi gnijezda sve dok imate riže.
Obilno obrašnite gnijezda u zdjeli koju ste do pola ispunili bijelim brašnom.
Pržite (ne sve odjednom) na umjerenoj vatri u puno ulja. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru.
Malo osolite gnijezda, ako je potrebno. Napunite ih neštedimice s mnogo umaka od patke u koji možete, po vašem ukusu, umiješati parmezan. Gnijezda poslužite topla. Ako ste ih prijevremeno spremili, sada ih stavite u pećnicu da se ugriju.
Gnijezda možete poslužiti kao glavno jelo na večeri koja nije preformalna, a kao prilog upotrijebite mlado povrće koje ćete umočiti u umak od octa, ulja, soli i papra. Sve se to može jesti rukama uz opušteno čavrljanje.
Želite li originalno posluženje za domjenak (povećajte količinu namirnica sukladno broju uzvanika), stavite na lijepi tanjur gnijezda uz porculansku zdjelu prepunu zalogajčića.