RIŽOTO OD GLJIVA SA SLADOLEDOM OD DIMLJENOG SIRA (Međujelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

za 6 do 10 obroka:
300 ml masnoće (maslac, mast, ulje)
300 g crvenog luka
600 g riže (arborio, carnaroli, granarolo)
0,3 l bijelog vina
300 - 500 g gljiva (vrganji, lisičarke, trube, smrčci)
papar, sol
povrtni temeljac

Za sladoled od dimljenog sira:
0,5 l slatkog vrhnja
500 g dimljenog sira
50 g maslaca

Upute za pripremanje:

Na masnoći staklasto upržiti luk, dodati rižu, lagano tostirati i ugasiti bijelim vinom. Kad ispari početi s pripremom temeljca. Na 2/3 kuhanja, ovisno o konzistenciji gljiva koje uporabimo, dodajemo gljive. Pred kraj kuhanja dotjeramo okus. Poslužimo kad su već svi za stolom sa sladoledom od dimljenog sira jer rižoto NE ČEKA NIKOGA!
Za sladoled ukuhavamo namirnice do pola i zamrznemo.
Jelo je za Gastronaut – IQM edukacije u Karlovcu osmislila Ivana Vukmanić, chefica restorana DP.