Sastojci:
zelena jabukariža
maslinovo ulje
maslac
temeljac od povrća
bijelo vino
luk
peršin
sol
papar
ribani parmezan
mascarpone
Upute za pripremanje:
Lagano vino, kao što je Sauvignon, izvrsno se stapa okusom i bukeom s ovim laganim i svježim rižotom, jednostavnog načina pripreme, od namirnica koje nas okružuju skladno stopljenih u novi okus.Jabuke oguliti i izrezati na kockice. Na maslinovom ulju i maslacu popržiti luk izrezan na kockice, dodati rižu, zacakliti. Podliti vinom. Pustiti da ispari, dodati 1/3 jabuka, kratko popržiti i podliti temeljcem. Uz stalno miješanje, kuhati 15-tak minuta. Drugu trećinu jabuka popržiti na maslacu dok ne požuti. Pred kraj kuhanja umiješati u rižoto, popržene jabuke, parmezan, mascarpone, te ostatak jabuka. Začiniti solju, svježe mljevenim paprom i peršinom.
Rižoto poslužiti odmah, uz čašu hladnog Sauvignona. Ukrasiti koricom od jabuke i svježim začinskim biljem.
Jelo je kreirao Željko Neven Bremec, Villa Astra, Lovran za Velesajamski kup kuhara 2003.