SARMICE S BAKALAROM (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
8 blanširanih listova svježeg kupusa
50 g luka
200 g krumpira
250 g skuhanog bakalara
30 g češnjaka
20 g peršina
1 dl maslinovog ulja

umak
50 g luka
30 g svinjske masti
1 češanj češnjaka
100 g koncentrata rajčice
40 g brašna
100 g skuhanih suhih vrganja

začini:
sol, papar, Vegeta, lovor, bijeli papar

dekoracija:
limun, francuski peršin

Upute za pripremanje:

Uzeti osam blanširanih, malih listova kupusa i stanjiti im zadebljala rebra.
Krumpir očistiti, naribati i istisnuti. Luk nasjeckati, staviti u vruće maslinovo ulje i odmah izvaditi. Češnjak i peršin sitno nasjeckati. Sve te sastojke zajedno sa bakalarom izmiješati, začiniti po ukusu solju, Vegetom i bijelim paprom.
Listove kupusa puniti pripremljenom smjesom i saviti sarmice. Posložiti ih u vatrostalnu
posudu, staviti nekoliko lovorovih listova, preliti maslinovim uljem i staviti peći u pećnicu ugrijanu na 220°C 30-35 min.
Na svinjskoj masti popržiti nasjeckani luk, dodati češnjak, brašno i sve zapržiti na zlatnu boju. Dodati koncentrat rajčice, promiješati, zaliti vodom, začiniti solju, paprom, Vegetom i dodati dva lovorova lista. Kuhati dok se ne zgusne pa ga procijediti. Kuhane vrganje usitniti i staviti u umak pa zakuhati.
Pečene sarmice slagati po dvije na tanjur, preliti umakom i ukrasiti limunom i francuskim peršinom.
S ovim je receptom kuhar Robert Slezak iz restorana Vinodol sudjelovao na II. Velesajamskom kupu kuhara 2004. godine.