SEMIFREDDO OD LJEŠNJAKA I BIJELE ČOKOLADE SA SLANOM KARAMELOM (Desert)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

7 jaja
200 g mascarponea
100 g čokolade
700 ml vrhnja za šlag
200 g lješnjaka
100 g šećera
50 g šećera u prahu
0,5 dl ruma
20 g meda
2 žlice paste od lješnjaka
prstohvat soli

slana karamela:
100 g šećera
80 g glukoznog sirupa
60 g neslanog maslaca
2,4 dl vrhnja za šlag
1čajna žličica arome vanilije
¼ žlice cvijeta soli

Upute za pripremanje:

Slana karamela - Šećer i glukozni sirup ulijemo u lončić i zagrijemo na srednjoj vatri dok se šečer ne otopi. Ugrijemo vrhnje za šlag. Dodamo maslac narezan na kockice u otopljeni šećer i glukozni sirup te miješamo dok se sve ne poveže.
Dodamo vrhnje za šlag i miješamo na laganoj vatri dok se ne zgusne i postane glatko. Maknemo s vatre te dodamo aromu vanilije i cvijet soli pa ohladimo.
Semifreddo - 6 žumanjaka i 1 cijelo jaje s prstohvatom soli, med, pastu od lješnjaka i rum umutimo pjenasto. Mascarpone miksamo sa šećerom u prahu. Otopimo bijelu čokoladu. Umutimo vrhnje za šlag. Postupno u prvu smjesu umutimo izmiksani mascapone pa otopljenu bijelu čokoladu. Umiješamo umućeni šlag. Na kraju umiješamo karamelizirane pečene lješnjake koje smo rashladili.
Semifreddo ulijemo u kalupe i ohladimo na -18 °C. Tek takav se servira iz kalupa u tanjur te prelije slanom karamelom.
Ukrasimo listom mente te lješnjacima u bijeloj i crnoj čokoladi.