SLOŽENAC OD ENDIVIJE (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

4 glavice endivije
200 g mljevene svinjetine
400 g šampinjona
3 režnja češnjaka
umak od rajčice
1 jaje
krušne mrvice
tekuće vrhnje za kuhanje
divlja metvica, peršin
crno vino
30 g maslaca
maslinovo ulje
kuhana riža (kao prilog)

Za preljev:
100 g sira Podravec
100 g sira Pekorelo
100 g sira Bilogorca
60 g maslaca

Upute za pripremanje:

Gljive očistite i popirjajte 3-4 minute na 3-4 žlice ulja, češnju češnjaka, metvici i peršinu. Posolite i popaprite. Endiviju kuhajte 3-4 minute i ocijedite je.
Režanj češnjaka zažutite na 4 žlice ulja, pa na njemu 3-4 minute popirjajte mljeveno meso, podlijte čašom vina i pustite da se poveže. Podlijte kutlačom umaka od rajčica, posolite i pustite da se kuha 20 minuta. Maknite umak s vatre, primiješajte mu žlicu mrvica i umućeno jaje. Sireve izrežite na kockice i rastopite ih na maslacu i 2 žlice vrhnja. Kalupiće namastite maslacem, obložite listovima salate, napunite gljivama i pecite na pari 20 minuta na 180 °C. Pečene složence istresite iz kalupića i prelijte umakom. Poslužite složence na preljevu, uz rižu koju ste popirjali na umaku od uzgojnih gljiva.