Sastojci:
(za 10 osoba)cza bavarsku kremu
30 dag
20 dag mlijeka
8 dag šećera
1,5 dag želatine
3 žumanca
2 naranče
liker od naranče
za biskvitno tijesto
7,5 dag brašna
7,5 dag šećera
2 jaja
miješani začini u prahu (cimet, klinčići, kakao)
sol
maslac i brašno za lim
za kandiranje i ukrašavanje
60 dag šećera
umak od gorke čokolade
Upute za pripremanje:
Kandiranje Operite naranče s korom, narežite na okrugle ploške i kratko kuhajte mijenjajući vodu 3 puta. Pirjajte naranče u šećeru i 6 dl vode, a kad se sirup jako zgusne, ocijedite ih i izvadite na rešetku. Biskvitno tijesto Istucite jaja sa šećerom i malo soli, dodajte brašno i žličicu začina. Lim obložite papirom za pečenje, premažite ga maslacem pa rasporedite tijesto. Pecite 10 minuta u pećnici u zagrijanoj na 180 stupnjeva. Krema Žumanca umutite sa šećerom. Zagrijte mlijeko s narančinom korom, procijedite i ulijte u tankom mlazu na žumanca sa šećerom. Zagrijte kremu na 80 stupnjeva, aromatizirajte je likerom, dodajte želatinu koju ste omekšali u hladnoj vodi i ostavite da se malo ohladi. Čim se krema počne zgušnjavati, umiješajte čvrsto tučeno slatko vrhnje. Pravokutni kalup (od 1 litre) obložite prozirnom folijom, na dno poslažite ploške kandirane naranče i prekrijte slojem kreme. Na kremu rasporedite ploške biskvitnog tijesta, zatim nastavite slagati slojeve od preostalih kandiranih naranči, kreme i biskvitnog tijesta narezanog na ploške. Završite kremom i ploškama biskvita. Pokrijte kolač folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati. Iskrenite iz kalupa na tanjur za posluživanje i ukrasite s nekoliko preostalih ploški kandiranih naranči. Poslužite s umakom od gorke čokolade.