Sastojci:
juneći obrazikorijenasto povrće
crno vino
senf
sol
papar
rimski njoki:
mlijeko
maslac
griz
palenta
krušne mrvice
Upute za pripremanje:
Juneće obraze očistimo od žilica i masnoća te posolimo. Popržimo ih s obje strane na zagrijanom ulju te izvadimo iz lonca. U masnoću od prženja ubacimo korjenasto povrće i pržimo do zlatnožute boje. Kada povrće uvene, dodamo senf, crno vino, pelate i vodu. Vratimo meso unutra, dodamo sol, papar i lovor. Kada tekućina prvi puta zakuha, smanjimo temperaturu te kuhamo na laganoj vatri 3 - 4 sata, ovisno o veličini obraza. Kuhane obraze izvadimo iz lonca. 2/3 tekućine i povrća blendamo, a ostatak procijedimo kroz sito kako bi dobili tamnosmeđu boju. Zatim taj umak prebacimo u lonac te prokuhamo i po potrebi dodatno začinimo. To jelo treba biti jako i moćno.
Za rimske njoke u lonac stavimo mlijeko, maslac i sol. Kada se mlijeko zagrije i maslac otopi dodamo griz i palentu. Kuhamo oko 5 minuta dok se smjesa ne počne stiskati. Dodamo sir ribanac i krem sir. Kuhamo dok se smjesa ne zgusne. Tada dodamo jaja, ali obavezno na ugašenoj vatri kako jaja ne bi koagulirala.
Smjesu prebacimo u pleh koji prethodno premažemo maslacem i krušnim mrvicama, poravnamo, stavimo foliju preko toga te odložimo u frižider na par sati. Hladnu smjesu vadimo iz pleha i režemo na porcije. Njoke poslužimo tako da ih premažemo maslacem i sirom ribancem te ih zapečemo na 220 °C 10-ak minuta do zlatnožute boje.