TELEĆI ODREZAK S PRŠUTOM I KADULJOM (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
0,80 kg telećeg odreska
0,03 kg pršuta
vezica kadulje (žalfije)
0,1 l mesnog temeljca
0,1 l madera umak ili demiglas
0,002 kg soli, 0,002 kg papra,
0,40 krumpirova tijesta
0,32 kg svježih šampinjona
0,01 kg vegete
0,01 kg brašna
0,30 l ulja
0,05 l crnoga vina
vezica peršinovog lista

Upute za pripremanje:

Teleću ružu (šol) očistimo od žilica i masnoće. Izrežemo meso na 2 ili 3 komada po porciji. Meso tanko rastučemo i malo posolimo. Na svaki odrezak stavi se pola listića kadulje i tanka ploška pršuta. Lagano sve zajedno potučemo, pobrašnimo i prepečemo s obje strane te zalijemo temeljcem. Dodamo Madeira umak, vegetu i papar. Prokuhamo da meso omekša, a umak ukuha.
U međuvremenu pripremimo prilog od krumpirova tijesta, napravimo dukate ili roščiće i pečemo u loncu s pomičnom mrežicom (friteza). Šampinjone operemo, ako su veliki rasiječemo i pečemo na ugrijanom ulju, a pred kraj posolimo.
Na pliticu ili tanjur posložimo prilog i odreske, prelijemo umakom i posipamo sjeckanim peršinom. Dekoriramo i toplo serviramo.