TOŠ VA PUNTU (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

orada
crne masline
palenta
jaja
bijelo vino
mrkva, celer, peršin korijen, pasternjak
luk
češnjak
krupna sol
papar u zrnu
ružmarin
lovorov list
kopar
majčina dušica
maslinovo ulje
šipak, maslinove grančice

Upute za pripremanje:

Oradu oštrim nožem filetirati, ostavivši ljusku na ribi. Filete lijepo oblikovati, oprati, posušiti krpom, začiniti i ostaviti da se mariniraju. Korijenasto povrće kuhati u vodi zajedno sa začinima i nakon 30-tak minuta dodati riblje kosti i glave koje su ostale od filetiranja. Kuhati još 40-tak minuta. Temeljac procijediti i začiniti po ukusu.
U multipraktik mikseru izmiješati krupnu sol, crne masline i bjelanjke od jaja, tako da dobijemo jednoličnu gustu kašu. Tom smjesom premazati filete orade samo stranu na kojoj je ostala koža s ljuskom. Postaviti ih u namašćeni lim za pečenje koji smo posuli začinima, s krostom prema gore. Peći u pećnici 20 minuta na jako ugrijanoj pećnici.
Palentu skuhati i staviti u kalup. Od već formirane palente izraditi toš, koji ćemo poslužiti kao prilog filetu orade zapečenog u krosti od soli i maslina.
Tošu prilikom posluživanja dodati umak od ribljeg temeljca i maslinovog ulja.
Tanjur ukrasiti maslinovim grančicama i bobicama šipka.
Kod konzumiranja potrebno je skinuti zapečenu krostu od soli, zajedno s kožom, tako da ostane čisti file ribe.