ŽELE OD CRVENOG VOĆA S FRAMBOVINOM (Desert)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

1 kg crvenog ribiza
1 kg malina
450 ml vode
šećer
4 velike žlice vina od malina Frambovin

Upute za pripremanje:

Crveni ribiz i maline stavite u posudu za ukuhavanje pa dodajte vodu. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta ili dok voće ne omekša i postane kašasto. Dok se voće kuha, pripremite cjedilo za voće. Ravnomjerno ga polijte kipućom vodom, dobro stisnite, a zatim postupite prema uputama (vidi
Cijedilo). Ulijte voćnu kašu u cjedilo i ostavite da se cijedi nekoliko sati ili preko noći, ali ne dulje od 24 sata. Izmjerite ocijeđeni sok. Za svakih 600 ml soka vagnite 450 g šećera. Ulijte sok u čistu posudu za ukuhavanje. Zagrijte šećer (vidi
Zagrijavanje šećera) i dodajte ga soku. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pojačajte plamen i bez miješanja kuhajte smjesu 9-10 minuta ili dok se ne počne zgušnjavati. Provjerite gustoću i opjenite žele
(vidi Opjenjivanje drhtalica). Umiješajte vino od malina. Odmah ulijte žele u zagrijane sterilizirane staklenke. Nagnite ih da ne bi ostalo mjehurića zraka. Dobro zatvorite staklenke i zalijepite naljepnice.
Dobije se oko 1,4 kg želea.

Cijedilo: Cjedila za drhtalice moraju visiti nad posudom dok se voće cijedi. Provucite ručku od metle kroz remene cjedila a krajeve podbočite na stolce. Prije nego što ulijete sadržaj u cjedilo, ispod njega stavite veliku ne metalnu zdjelu i ostavite da sok kapa u nju. Odolite iskušenju da ubrzate proces tako da gnječite voće u cjedilu, jer će drhtalica biti mutna. Ostavite voće u cjedilu dok se ne iscijedi i posljednja kap.
Zagrijavanje šećera: U ovim se receptima za drhtalice količina šećera računa prema količini ocijeđenog soka koje se dobije kad se voće skuha. Stoga je teško točno odrediti količinu šećera na popisu sastojaka, pa se dobro opskrbite šećerom prije početka posla. Kad vagnete šećer, možete ga zagrijati s vodom i limuntusom
(na 1kg šećera 250 ml vode).Staviti vodu, šećer i 4 dag limuntusa, pustiti da prokuha, skidati pjenu i ukuhati šećer do gustine meda.
Napomena: Sok bez šećera kuhati 10 min. a onda umješati otopljeni šećer i kuhati
5-10 min ako se kuha duže dobit će smeđkastu boju i neće se dobro želirati.
Opjenjivanje drhtalica: Uklonite posudu s vatre. Najbolji način provjere gustoće je pomoću kuhinjskog termometra koji bi trebao pokazivati 104°C – točku zgušnjavanja. Ako nemate takav termometar, učinite provjeru pomoću hladnog tanjurića: stavite malo želea na hladan tanjur i ohladite brzo u hladnjaku. Ako se na njemu napravi kožica i ako se namreška kad ga se gurne prstom, žele je gotov. Lagano opjenite žele metalnom žlicom s dugom drškom.