GRIŠKI KRES (Desert)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba:
pecivo ili bijeli kruh
0,15 kg šećera
0,2 l mlijeka
0,40 kg jabuka (kiselih)
0,10 kg oraha
0,20 kg suhih smokava
1 žlica meda
0,05 l ruma
3 žumanjka
2 jaja
1 žlica margarina

Upute za pripremanje:

Kriške peciva ili kruha namočimo u mlijeku u koje smo umiješali 5 dag šećera. Namažemo pleh margarinom te poslažemo namočeni kruh. Izribamo pola jabuka, sameljemo orah, isjeckamo na sitno suhe smokve i sve to stavimo u posudu. Dodamo malo cimeta, med, rum i tri žumanjka. Dobro izmiješamo te namažemo na kruh. Ostatak jabuka izrežemo na kolute, izdubimo sredinu, prokuhamo u zašećerenoj vodi da malo omekšaju te ih posložimo po smjesi. Istučemo 2 cijela jaja sa 10 dag šećera i prelijemo preko jabuka. Zapečemo u pećnici. Bjeljanjke istučemo, stavimo u obliku roščića u udubljenja i još malo zapečemo dok sve ne požuti.