KRČKA MANEŠTRA (Predjelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

25 dag graha
25 dag mladog kukuruza
40 dag krumpira
25 dag mrkve
5 dag riže
6 dag suhe slanine
6 dag masti
1 luk
1 glavica češnjaka
1 vezica peršina
sol
papar
kost od pršuta ili 1 kg sušenog svinjskog mesa

Upute za pripremanje:

Grah staviti najmanje 12 sati prije kuhanja u hladnu vodu da nabubri. U lonac staviti kuhati grah i kost od pršuta koja je prethodno očišćena i prokuhana u vodi. Mladi kukuruz kuhati dok ne omekša. Krumpir i mrkvu izrezati na kocke. Kuhanom grahu dodati kuhani mladi kukuruz, krumpir, mrkvu i luk. Zaliti po potrebi juhom ili vodom. Pešt sitno isjeckati (češnjak, slanina, peršin), dodati maneštri, začiniti, zatim dodati rižu i nastaviti kuhati oko 15 minuta. Maneštru poslužiti vruću.