ODRESCI OD HOBOTNICE NA OPATIJSKI NAČIN (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

Za četiri osobe:
80 dag hobotnice
15 dag kruha
1 glavica luka
5 režnjeva češnjaka
peršin
1,5 dl mlijeka
1 dl maslinovog ulja
muškatni oraščić
2 jaja
žlica brašna
80 dag rajčice
žlica šećera
sol i papar

Upute za pripremanje:

Hobotnice očistiti, dobro oprati i skuhati. Kad omekšaju, ocjediti ih, oguliti kožu i samljeti.
Na 3 žlice zagrijanog ulja popržiti pola glavice sjeckanog luka, češnjak i peršin.
Kruh namočiti u mlijeko, istisnuti i dodati mljevenoj hobotnici. Posoliti, popapriti i začiniti nastruganim oraščićem.
Smjesi dodati poprženi luk, češnjak i peršin, a zatim jaja, te sve dobro izmiješati i oblikovati odreske. Odreske uvaljati u brašno i izpržiti na preostalom ulju. Izvaditi odreske i na istom ulju popržiti preostali luk, dodati oguljenu rajčicu, šećer i sol, te kuhati umak dok se ne zgusne.
Odreske poslužiti s umakom od rajčice i kuhanim krumpirom.