JANJEĆA PLJESKAVICA U MARAMICI (Glavno jelo)

Specijalitet Ličke kuhinje

Sastojci:

okoštana janjetina
češnjak
sir škripavac
janjeća maramica
basa (lički sir)
kopar
krumpir
mladi luk
slanina
paprika
sol
papar

Upute za pripremanje:

Okoštenu janjetinu narežemo na krupnije komade, začinimo solju, paprom i sjeckanim češnjakom. Izmiješamo i ostavimo jedan sat u hladnjaku. Nakon toga sameljemo meso, dodamo sir škripavac narezan na kockice, ravnomjerno ga umiješamo u smjesu i ostavimo još jedan sat u hladnjaku da se smjesa stegne.
Oblikujemo pljeskavice u eliptični oblik. Svaku pljeskavicu umotamo u janjeću maramicu .
Janjeću pljeskavicu sa škripavcem pečemo na žaru desetak minuta uz povremeno okretanje.
Gotovu janjeću pljeskavicu poslužujemo uz krumpir s lukom i slaninom, pečenom paprikom punjenom sirom škripavcem, prženim lukom i namazom od base i kopra te pečenim mladim lukom.