Restoran LIČKA KUĆA, Plitvička Jezera

  • Vlasnik: Nacionalni park Plitvička jezera
  • Voditelj: Milan Bićanić
  • Glavni kuhar: Mile Špehar
Radno vrijeme:
  • pon - ned 11:00 - 23:00
Okružen ljepotama Nacionalnog parka Plitvička jezera i uređen kao inačica etno muzeja, restoran Lička kuća svojim ambijentom i gastronomskom ponudom temeljenom na namirnicama lokalnog podrijetla, autentično oživljava bogatstvo tradicije Lika destinacije. Izgrađen davne 1972. godine, ponosno slavi pola stoljeća postojanja. Šetnja kroz restoran vodi vas u drugi svijet, umirujuću toplinu nekadašnje Ličke kuće, dok mirisi i okusi vraćaju u djetinjstvo i kuhinje ličkih baka, gdje je hrana ručno rađena od namirnica iz domaćeg uzgoja.
U pripremi jela koriste se prehrambeni proizvodi lokalnog podrijetla, od kojih su mnogi zaštićeni oznakom regionalnog sustava kvalitete Lika Quality i provjerene sljedivosti od obiteljske farme do stola. Uz korištenje domaćih namirnica iznimne kvalitete, u Ličkoj kući se pripremaju vlastiti temeljci te proizvodi lokalni sirni namaz - lička basa, kobasice, valjušci od krumpira pa čak i pekmez od domaće šljive bistrice, sve bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka. Mirisi tek pečenog domaćeg kruha, uštipaka i savijača šire se restoranom iz vlastite pekarnice, gdje se svaki dan ručno proizvode tri vrste kruha, tjestenina, peciva i slastice.
Tu je i vlastita mesnica, u kojoj se koriste suvremene tehnike obrade i zrenja mesa. Tako se, primjerice, odležavanje junećeg Rib-Eye odreska i ramsteka odvija u kontroliranim uvjetima u ekstra djevičanskom maslinovom ulju minimalno 30 dana i duže. Za izradu telećeg T-bone i Tomahawk odreska koriste se birane pozicije mesa obrađene u vlastitoj mesnici. Pripremaju se sous vide tehnikom s dodatkom začinskog bilja, a dovršavaju na otvorenom roštilju usred restorana gdje ih gosti u bilo kojem trenutku mogu pogledati i odabrati po želji stupanj pečenja.
Chefovi Ličke kuće pomno su osmislili menije koji u potpunosti odražavaju raznolikost kulinarskih blaga Like. Od jedinstvene Ličke juhe, janjetine i teletine ispod peke, pastrve sa žara, povrtnog orzota, krumpira iz Like s lukom i slaninom do savijače od šljiva i torte od ličke base, autohtona jela su inovativno pripremljena s iskorakom u vrh moderne gastronomije. U etno ambijentu, uz toplinu otvorenog ognjišta, zrak ispunjen mirisima, a stol okusima specijaliteta Lika destinacije, Lička kuća je gastronomska avantura koju otkrivaju tisuće domaćih i stranih posjetitelja Nacionalnog parka Plitvička jezera.