ORZOTO OD JANJETINE (Glavno jelo)

Specijalitet Ličke kuhinje

Sastojci:

Upute za pripremanje:

Otkostimo janjetinu i narežemo meso na kockice, kao i korjenasto povrće, češnjak, crveni luk, mrkvu, celer i peršin. Janjetinu propržimo i stavimo sa strane, a u istoj se masnoći prži povrće dok ne omekša. Vratimo prethodno poprženu janjetinu te sve pirjamo uz podlijevanje s junećim temeljcem. Na kraju dodajemo demi glace umak, tamno Velebitsko pivo, sol i papar. Za pripremu ječma, u hladnu vodu stavimo sol i ječam te kuhamo 45 minuta od trenutka kad voda proključa. Ocijeđeni ječam stavimo u bazu od janjetine i povrća, dodamo ribani sir i sjeckani peršin te sve pirjamo do kremaste teksture uz dodavanje maslaca na kraju.
Gotovo jelo poslužujemo u dubokom tanjuru, posuto sjeckanim mladim lukom i ukrašeno listićima ličkog polutvrdog sira.
Ovo moćno jelo od janjetine iz Like pirjane s ječmom, na redukciji od tamnog Velebitskog piva i pravog demi glacea kućne izrade, uz dodatak ličkog sira, pravi je pogodak za sve one koji traže bogati okus i istinski uživaju u hrani.