JELENJI ODRESCI U LOVAČKOM UMAKU S VRGANJIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Lovačke kuhinje

Sastojci:

2 jelenja odreska
zrna bijelog papra
1 žlica sušene majčine dušice
pola žlice crnog papra
portugizac ili šeri
2 kozjaka
300 g vrganja
3 dag slanine
sol
svježe mljeveni bijeli papar
3 dag maslaca
1 žlica ulja
1,5 dl vrhnja

Upute za pripremanje:

Odreske operemo, obrišemo. Zrna bijelog papra stučemo i pomiješamo s majčinom dušicom i zrncima crnog papra. Odreske uvaljamo u tu smjesu, prelijemo ih portugiscem ili šerijem, poklopimo i pustimo da se mariniraju četiri sata, a pritom ih često okrećemo. Kozijak i krasulju sitno nasjeckamo. Slaninu narežemo na kockice. Gljive očistimo i narežemo na ploške. Slaninu popržimo, pola kozjaka i gljiva popržimo 1 minutu sa slaninom, posolimo, popaprimo i pirjamo 5 minuta. Odreske dobro ispečemo na maslacu i ulju. Preostali kozjak s preostalim portugiscem ili šerijem i vrhnjem stavimo na masnoću od pečenja i to malo prokuhamo, zatim tu smjesu posolimo i popaprimo. Odreske posložimo na tanjur, prekrijemo s gljivama i prelijemo umakom. Uz to poslužimo džem od brusnica i tjesteninu.