BAKLAVA S BADEMIMA (Desert)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

12 listova gotovog tijesta za savijače
Za nadjev:
250 g maslaca
200 g badema
80 g grožđica
muškatni oraščić
Za sirup:
300 g šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
sok od 1 limuna

Upute za pripremanje:

Lim veličine oko 30 x 15 cm prelijte rastopljenim maslacem i složite na dno 4 do 5 listova tankog tijesta, koje ste izrezali prema veličini pleha, a svaki poškropite maslacem. Listove tijesta složite redom i svaki pospite mješavinom mljevenih badema, grožđica i struganoga muškatnog oraščića sve dok ne potrošite nadjev. Na samom vrhu složite preostalih 4 do 5 listova. Prije pečenja nadjeveno tijesto izrežite nožem u obliku romba ili kocaka. Prelijte rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu na oko 200°C. Pecite dok baklava ne porumenu. Pečenu baklavu nakon vađenja iz pećnice prelijte ohlađenim sirupom i ostavite 2 do 3 sata da upije sirup. Sirup pripremite tako da šećer, vanilin šećer i vodu dobro prokuhate i umiješate sok od limuna.