KUHANI BRANCIN SA ŠPAROGAMA (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

brancin od 1 kg
450 g šparuga
50 g temeljca od selena i mrkve
1 škalonja (poriluk)
20 g brašna
20 g maslaca
riblja juha
mažuran
bosiljak
peršin
maslinovo ulje
sol

Upute za pripremanje:

Očistimo ribu tako da učinimo urez počevši od glave prema repu. Operimo je i osušimo, posolimo iznutra i izvana, te u utrobu umetnemo svežanj sviježeg bosiljka i mažurana. Očistimo šparoge, vrhove isjeckamo na kolutiće te ih blanširamo u temeljcu od povrća, ulja, maslaca i sitno isjeckanog škalonja (poriluka). Ribu, temeljac i šparuge stavimo u posudu za kuhanje ribe. Zalijemo sve ribljom juhom, posolimo, pokrijemo i ostavimo da se kuha oko 25 minuta. Nakon toga izvadimo brancina i držimo ga na toplom. Izmiksamo juhu od povrća u kojoj smo ga kuhali, stavimo na vatru i zagustimo maslacem i brašnom. Kratko prokuhamo. Posolimo i popaprimo dobiveni umak, izijemo ga na oval, na umak položimo ribu, ukrasimo je sa pofriganim vrhovima šparuga i peršinom.