POGAČA S RAJČICAMA I MASLINAMA (Prilog)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
Nadjev:
1 kg zrelih rajčica
100 g luka
0,5 dl maslinova ulja
100 g zelenih maslina
1 vezica peršina
timijan, bosiljak
1 žličica šećera
sol, papar

Tijesto:
• 500 g glatkog brašna
• 2 - 2,5 dl mlake vode
• 0,5 dl maslinova ulja
• 20 g svježeg kvasca
• 1 žličica soli

Upute za pripremanje:

Luk narežite na kolutiće, rajčice oguljene i očišćene od sjemenki nasjeckajte na kockice i stavite na zagrijano ulje. Kratko popržite, dodajte šećer, timijan i bosiljak. Pirjajte dok tekućina ne ispari. Na kraju dodajte narezane masline i nasjeckani peršin pa ostavite da se ohladi.
Kvasac razmrvite s malo šećera i tople vode i ostavite ga da se diže. U prosijano brašno dodajte ulje, sol, kvasac pa s toplom vodom umijesite glatko tijesto. Razdijelite ga na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u namazan i pobrašnjem lim promjera 32 cm. Rubove tijesta malo podignite pa po površini tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od rajčice. Drugi dio tijesta također razvaljajte i stavite ga preko nadjeva. Površinu izbodite vilicom i ostavite dizati 10 minuta. Pogaču pecite 45-50 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C .
Nakon pečenja poškropite je vodom, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se malo ohladi. Pogaču možete poslužiti toplu ili hladnu.
Napomena: Tijesto za pogaču, kao i nadjev, možete oblikovati i na drugi način, primjerice poput štruce ili pri izradi tijesta nadjev umiješajte u tijesto. Pritom vam je potrebno samo pola od navedenih namirnica za nadjev.