REZANCI SAINT JACQUES (Predjelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

350 g zelenih rezancaia
1 kg morskih puževa (volak)
8 školjaka (jakovska kapica, kapesante, lepeze)
2 vlasca
peršin
zmijina trava (kozalac)
suho bijelo vino
ocat
juha od povrća
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

1.Prelijte puževe vrelom vodom koju ste zakiselili čašicom octa. Izvadite ih čačkalicom iz kućica. Sačuvajte nekoliko kućica koje će vam poslužiti kao ukras.
2.Ostružite ljušture Jakovskih kapica i otvorite ih te uklonite pijesak. Stavite u posudu bijeli i narančasti dio školjkina mesa, dobro operite često mijenjajući vodu. Sačuvajte udubljenu stranu školjke za posluživanje.
3. Narezani vlasac pirjajte na 2 - 3 žlice ulja, dodajte puževe i miješajte. Podlijte s čašom vina, pustite da ispari i kuhajte deset minuta uz dolijevanje juhe.
4. Dodajte meso od školjaka, posolite, popaprite i kuhajte još dvije minute.
Kuhanim i procjeđenim rezancima dodajte umak, kosani peršin i zmijinu travu. Jelo poslužite u školjkama, ukrasite po vlastitom ukusu.