RIŽOTO S KATALONAMA (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
maslinovo ulje
40 g sitno nasjeckanog češnjaka
370 g riže
0,5-1 dl bijelog vina
20-30 g sitno nasjeckanog peršina
riblji temeljac za podlijevanje
12 Jakobovih kapica
90 g sitno ribanog parmezana
60 g maslaca
sol, papar

buzara od katalona:
maslinovo ulje
60 g sitno nasjeckanog češnjaka
12 školjaka katalona (prstavca)
20 g sitno nasjeckanog peršina
1 dl bijelog vina
sol
papar
20 g đumbira,
rajčica srednje veličine, sitno nasjeckana

Upute za pripremanje:

U loncu zagrijemo maslinovo ulje, zažutimo kratko češnjak, dodamo rižu i miješamo dok ne upije malo ulje. Podlijemo vinom i čekamo da alkohol ispari. Stalno miješamo. Dodamo češnjak i kuhamo neprestano podlijevajući i miješajući dok riža ne postane al dente. Na pola kuhanja dodamo Jakobove kapice, a na samome kraju dovršimo maslacem i parmezanom. Po potrebi dodamo još malo temeljca. Rižoto treba biti kremast. Prilagodimo začine.
Za buzaru od katalona zagrijemo maslinovo ulje pa dodamo češnjak, đumbir i školjke. Podlijemo vinom. Kad alkohol ispari, dodamo peršin, sol, papar i rajčicu te kuhamo na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, dok se umak ne zgusne i dok školjke ne omekšaju.
Poslužimo rižoto s tri katalone aranžirane na vrhu i prelijemo ga s malo pikantne buzare.