SPLITSKA TORTU (Desert)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

150 g oraha
150 g smokava
150 g grožđica
3 do 4 žlice oštrog brašna
9 bjelanaca
9 žlica kristal šećera
Za kremu:
5 žumanaca
5 žlica šećera u prahu
150 g maslaca
1 vanilin šećer

Upute za pripremanje:

Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom, dodajte čvrst snijeg od bjelanaca u koji ste prije kraja dodali šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u namašćen lim veličine 35 x 40 cm. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po duljini na tri jednako široke trake. Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom. Tako pripremljenu tortu dobro rashladite i ukrasite po želji.
Priprema kreme:
Žumanca i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.