MEĐIMURSKA GIBANICA (Glavno jelo)

Specijalitet Međimurske kuhinje

Sastojci:

tijesto za gibanicu
mak
orasi
sir
jabuke
jaja
vrhnje
grožđice
vanilin šećer
šećer
limunova korica
cimet
rum
maslac

Pinot crni

Upute za pripremanje:

U tepsiju premazanu maslacem položimo tri sloja tijesta za gibanicu, a između slojeva poškropimo rastopljenim maslacem.
Prvi nadjev su orasi izmiješani sa šećerom. Nakon toga slijede dva sloja tijesta. Sir izmiješamo sa jajem, vanilin šećerom, limunovom koricom i grožđicama prethodno namočenima u rum, te sve položimo na tijesto. Zatim na dva sloja tijesta slijedi mak namočen u vruće mlijeko i šećer. Slijedeći korak je dva sloja tijesta i naribane jabuke s cimetom. Završni sloj od dva tijesta poškropimo maslacem.
Gibanicu pečemo u pećnici na 220 °C oko sat vremena. Izvadimo je te ju premažemo sa vrhnjem koje smo izmiješali s jajem.
Pustimo da se zapeče još nekih pola sata.

Uz međimursku gibanicu uredništvo Gastronauta preporuča Pinot crni rose Dvanajšćak-Kozol.