BREGOVSKA PITA (Desert)

Specijalitet Podravske kuhinje

Sastojci:

sastojci za lim za pečenje 30x40 cm:
700 g gotovog vučenog tijesta (gotovih tankih kora)
1 kg jabuka
150 g grožđica
100 g mljevenog maka
200 g mljevenih oraha
125 g maslaca
1 jaje
300 ml vrhnja
50 ml ruma
150 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta Vegeta Maestro

Upute za pripremanje:

Kore izrežemo prema limu za pečenje (30 x 40 cm). Lim za pečenje namažemo maslacem. Rastopimo maslac, ogulimo i naribamo jabuke, 150 ml vrhnja razmutimo u 50 ml vode, grožđice namočimo u rumu.


U lim za pečenje posložimo 2 sloja vučenog tijesta, premažemo vrhnjem i maslacem, rasporedimo pola oraha, pospemo s malo šećera. Zatim stavimo sljedeći list vučenog tijesta, premažemo vrhnjem i maslacem, stavimo pola naribanih jabuka, pospemo šećerom i cimetom. Stavimo treći sloj vučenog tijesta, premažemo maslacem i vrhnjem te stavimo pola namočenih grožđica. Zatim ide zadnji sloj vučenog tijesta, isto premažemo maslacem i vrhnjem te posipamo mljevenim makom toliko da prekrije tijesto. Sve ponovimo još jednom, na kraju stavimo zadnju gornju koru.


U 1,5 dl vrhnja razmutimo jaje i prelijemo po piti. Izbodemo vilicom i pečemo na 160 °C 50 minuta.