NABUJAK OD ŠPAROGA (Predjelo)

Specijalitet Podravske kuhinje

Sastojci:

2 stručka šparoga
150 g sira Podravec
3 jaja
brašno
senf u zrnu
3 dl mlijeka
80 g maslaca
kuhana cvjetača (kao prilog)

Upute za pripremanje:

Šparoge operite i očistite, narežite ih na komadiće i složite u kalupe koje ste prelili s 30 g rastopljenog maslaca i malo soli. Zapecite šparoge na 200°C otprilike 5-6 minuta. Preostalom maslacu primiješajte 4 žlice brašna i dvije žličice senfa, i miješajte dok ne dobijete mekanu smjesu koju ćete zagrijati u posudi, miješajući pjenjačom i postupno joj dodavati jedan po jedan žumanjak i mlijeko. Nakon 2-3 minute umak maknite sa štednjaka, dodajte naribani sir i mekani snijeg od bjelanjaka. Kremu izlijte u kalupe u kojima se nalaze šparoge i vratite nabujak u pećnicu i pecite na 220 °C daljnjih 15 minuta. Nabujak poslužite topao, uz prilog od kuhane cvjetače začinjene uljem.