Sastojci:
za 6 osoba: 600 g očišćene hobotnice500 g ječmene kaše
400 g sjeckane rajčice
0,5 l vrbničke žlahtine
200 g luka
3 režnja češnjaka
100 g sira Grana Padano (ili nekog kvalitetnog ribanca)
1 dl kvalitetnog maslinovog ulja
stručak peršina
nekoliko prstohvata soli
nekoliko prstohvata krupno mljevenog papra
Upute za pripremanje:
Za ovo jelo potreban je ječam i kvalitetna jadranska hobotnica, svježa ili smrznuta. Idealno je uz druženje s prijateljima i obitelji jer priprema nije zahtjevna, a vrlo je izdašno.
Posebno kuhamo ječam u blago posoljenoj vodi i hobotnicu, koju ne smijemo soliti prilikom kuhanja.
Ukoliko je hobotnica svježa, prije kuhanja ju treba omekšati drvenim batićem, kako ne bi ostala žilava. Ako je hobotnica smrznuta, možemo ju smrznutu staviti u hladnu vodu i kuhati dok ne omekša.
Sačuvamo vodu u kojoj se kuhala hobotnica jer će trebati za podlijevanje orzotta.
Ječam nakon kuhanja procijedimo, ali ne ispiremo vodom.
Na maslinovom ulju pirjamo luk narezan na kockice te ga malo posolimo i popaprimo, kako bi prije omekšao. Dodamo narezanu hobotnicu, nije potrebno guliti kožicu. Nakon 5 minuta pirjanja dodamo bijelo vino i sjeckanu rajčicu te kuhamo još 10-ak minuta dok vino ne ishlapi. Nakon toga dodamo ocijeđeni ječam, 1 dl vode, 2 dl tekućine od kuhanja, narezan češnjak i nasjeckani peršin. Kuhamo nekoliko minuta na laganoj vatri kako bi se sastojci sjedinili. Na samom kraju dodamo nekoliko žlica maslinovog ulja. Po želji možemo poslužiti uz ribani tvrdi sir.