PRŽENI KRAK HOBOTNICE S PIREOM OD GRAŠKA, S WASABI PRAHOM I SALATOM OD KRASTAVACA (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

650 g svježe hobotnice
50 g smrznutog graška
10 g kapule
1 dl bijelog vina
1 cl wasabi praha
5 g krastavca
1 g lišća stabljičastog celera
5 cl maslinovog ulja
20 g kukuruznog brašna
20 g palente
20 g glatkog brašna

Upute za pripremanje:

Hobotnicu skuhamo, ohladimo i očistimo krakove od donjeg ljigavog sloja. Porcioniramo u krak po porciji. Pomiješamo glatko brašno s kukuruznim brašnom i palentom u omjeru 1:1:1 pa uvaljamo kuhani krak hobotnice i ispržimo kratko u fritezi.


Na maslacu i maslinovom ulju presotiramo luk, dodamo grašak, podlijemo bijelim vinom i vodom te kratko iskuhamo. Ocijedimo od viška tekućine, razradimo štapnim mikserom u pire, protisnemo ga kroz fino cjedilo i začinimo sa wasabi prahom.


Krastavce narežemo na kolutiće te začinimo sa soli, paprom, sjeckanim lišćem stabljičastog celera i maslinovim uljem.