GROŽĐICE (Desert)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

bijelo grožđe
5-6 l vode
0,25 l maslinova ulja
30 dag prosijanog pepela (luga)
nekoliko listova lovora

Upute za pripremanje:

Obere se najradije osobita vrsta bijelog grožđa, čiji su grozdovi rijetki, rastreseni i bez sjemenki (duguljasto žuti cibib). U široku posudu stavi se 5-6 litara vode, doda 0,25 litre maslinova ulja i u jednu vrećicu zaveže se 30 dag prosijanog pepela (luga), te se sve pusti da zakipi i malo prokuha. Zatim se u vrelu vodu zaroni pojedini grozd i odmah razastre na široku dasku i suši na suncu. Za nekoliko dana se grožđe osuši, malo se pritisne i spremi, najbolje u limene kutije ili pergament-papir sa nekoliko listova lovora. Dok se grožđe suši na dasci, uputno je da se pokrije laganim tilom ili gazom da se zaštiti od muha i osa.